Hasznos tudnivalók az akkumulátorokról

Elektomos csónakmotor akkumulátorHasznos tudnivalók az akkumulátor élettartamának megőrzéséhez!
 

Kezdje a szezont, a vitorlabontást, a horgászatot vagy utazását teljesen feltöltött akkumulátorral! A szezon folyamán használjon ki minden lehetőséget, hogy akkumulátorát feltöltse! A szezon végén, a hajózás után közvetlenül, utazásainak befejeztével az akkumulátort feltétlenül újra teljesen fel kell tölteni! Ajánlatos a töltést legalább tizenkét órán át, automatavezérlésű töltőberendezéssel végezni. A megfelelő szolár-panelek is megfelelőek a célra, azonban meg kell győződni arról, hogy elegendő töltőáram áll rendelkezésre, mintsem az akkumulátor önlemerülése elinduljon!

Abszolút gondozásmentes akkumulátor

Az akkumulátor teljes élettartama alatt Önnek nem szükséges a savszintet ellenőrizni, a pólusokat kenőanyaggal ellátni (kivéve, ha a korrózió veszélye fennáll, például sós levegőn történő használat esetén) és desztillált vizet sem kell utántöltenie!
Az abszolút gondozásmentes akkumulátor NEM azt jelenti, hogy: Az akkumulátor töltésével kapcsolatos szabályokat és előírásokat elhanyagolhatja!

Fontos!

Ha előre láthatólag hosszabb állásidőt tervez, például téli leállást, akkor az akkumulátort teljesen fel kell tölteni, s a (+) pozitív sarut le kell földelni! Csak teljesen feltöltött akkumulátort tárolhatunk el! Kérjük, vegye figyelembe, hogy a savas/ólom akkumulátorok havonta 15%-os töltöttségi szintcsökkenést produkálnak, míg a hermetikusan zárt, rekombinációs akkumulátorok 3-5%, a zselés akkumulátorok 2-4% töltöttséget veszítenek havonta. Fentiek erősen függnek a környezeti hőmérséklettől, amelyben a tárolás történik. Minél melegebb van, az önlemerülés annál magasabb fokú. A legalacsonyabb veszteség 20 °C-nál érhető el.

Az akkumulátor áram tárolására szolgáló eszköz. Az elveszített kapacitást újra 100%-ra kell pótolni! A fedélzeti töltőberendezés általában a legfontosabb, de egyben a legerősebb segédeszköz is, hogy akkumulátorunkat újra 100%-os kapacitással használhassuk! Használhatunk e célból továbbá generátort vagy megfelelő erősségű szolár-paneleket is! Fontos azonban a töltöttségi állapot betárolás előtti alapos (!) ellenőrzése! Azok a töltőberendezések, amelyek nem rendelkeznek utótöltési funkcióval, s automatikusan lekapcsolnak, amint a 14,1/14,2 Voltot elérték, károsítják az akkumulátort abban az értelemben, hogy olyan kémiai folyamatot indítanak el az akkumulátorban, ami az önlemerülést elindítja és a 12,3 Volt feszültség alá csökkenti a kapacitást fogyasztó bekapcsolása esetén. Ennek közvetlen következménye az akkumulátor lemezkéinek szulfátosodása, amely lassan, de biztosan azok pusztulásához vezet.Megapulse szulfásodás gátló

 

Lásd azonban a MEGAPULSE kategóriában honlapunkon: ez a készülék szulfátosodás esetén segítséget nyújthat! A megapulse egy teljesen automatikus akkumulátor karbantartó rendszer, amely a nap 24 órájában az akkumulátort karbantartja, a szulfásodást gátolja és megszünteti. A legjobb eredmény elérése érdekében a megapuls-nak folyamatosan az akkumulátoron kell lennie. Kivétel a Dryfit akkumulátoroknál melyek az elektromos golf autókban találhatók meg. Minden savas illetve zselés, illetve AGM akkumulátorhoz használható.

 

A jobb töltőberendezések, melyek karakterisztikája U-val végződik, a töltési folyamat befejeztével automatikusan (beállítástól függően: savas/ólom vagy zselés akkumulátor-töltés esetén) üzemi töltésre kapcsolnak, 13,5-13,8 Volt között tartva a feszültséget, amely az állásidő alatt az önlemerülési veszteséget kiegyenlíti. Amennyiben nincs egyéb áramforrás, az önlemerülést jó minőségű napenergia-panelekkel is ellensúlyozhatjuk!
 

Az ólmos/savas akkumulátorok alapvető működési módja

Függetlenül attól, hogy az akkumulátorsav folyadék, zselé vagy zárt rekombinációs akkumulátorról van szó üvegszálas szeparátorokkal (elválasztókkal), minden esetben ugyanazok a vegyi folyamatok zajlanak le. Egy 6-cellás, teljesen feltöltött ólmos/savas akkumulátor kénsavat tartalmaz, a zselés akkumulátor ugyancsak kénsavat, de zselé formájában.


A nyugalmi feszültség 12,8 Volt. Az elektródák (akkumulátor lemezkék) ólomból készülnek, nagyfelületű, ún. ólomszivacs felületi megoldással negatív részről, s ólomdioxidot használnak pozitív elektródaként. A merülés során a kénsavat a negatív és pozitív akkumulátor lemezkék használják el. Ennek során a vegyi átalakulás megy végbe, melynek során ólom-szulfát és víz keletkezik. Egyidejűleg a nyugalmi feszültség az akkumulátorban 11,7 Voltra csökken. A negatív és pozitív akkumulátor lemezkéket ólom-szulfát réteg vonja be, áramvezető képessége azonban változatlanul megmarad, tehát a töltési folyamat beindításával fent leírt vegyi reakciók visszafordíthatóak. Annak érdekében, hogy a merülés során keletkezett ólom-szulfátot (PbSO4) teljes mértékben újra negatív ólom-szivaccsá (Pb) és ólomdioxiddá (PbO2) alakítsuk, legalább 12 órányi töltésre van szükség megfelelő töltőberendezéssel vagy kellően nagy kapacitással rendelkező napenergia-panelek segítségével!


Nem megfelelően feltöltött vagy teljesen lemerült akkumulátorok teljesen tönkremehetnek! A nem elegendő töltési idő, a hibás vagy nem megfelelő töltőberendezés használata (Lásd karakterisztika!), a túl sok, illetve utólag bekötött fogyasztó stb. károkat okoz, s folyamatos teljesítményveszteséget okoz az akkumulátorban, végül teljesen tönkreteszi azt. Az akkumulátor lemezkék elszulfátosodnak, beindul a kristályképződés. A teljes(totális) lemerülést okozhatja egy ki nem kapcsolt fogyasztó, az ún. csendes fogyasztók is ilyenek, melyek milliamperben mérhető fogyasztást produkálnak, például egy óra ellenőrzőfénye, LED-ek stb. A teljesen lemerült akkumulátorok lefagyhatnak. Lefagyott akkumulátort tölteni tilos! Az ilyen akkumulátorokat ki kell cserélni, mivel a lemezkéken hajszálrepedések okoztak károkat. Akkumulátor-iszap felhalmozódása az akkumulátor alján, a lemezek között rövidzárlatot okozhat, mely az akkumulátor hirtelen működésképtelenségében mutatkozik meg. Ez akkor is előfordulhat, ha nem sokkal az eset előtt a mérési értékek kiválónak bizonyultak. Akkumulátorokat ne használjunk a motortérben! 50°C körül az akkumulátor nem vagy alig vesz fel töltést.

Eredmény: Fogyasztók bekapcsolásával teljes lemerülés. A Voltméter segítségével rendszeres ellenőrzés ajánlott! Példa: a csendes fogyasztók körülbelül 55 mA áramot vesznek fel. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt körülbelül 1,32 Ah-t vesznek ki az akkumulátorból. Egy 75 Ah-s akkumulátor így kerek két hónap alatt maradéktalanul, tökéletesen lemerül! A mélylemerülés állapotában az akkumulátor elektródái - legalábbis részben elveszítik áramvezető képességüket, amelynek folyományaként a feltöltés korlátozottan vagy egyáltalán nem lehetséges. Ez a folyékony savas akkumulátorok esetében 1 nap után, zselés vagy üvegszál-szeparátoros akkumulátoroknál körülbelül 3-4 hét után következik be. Egy ilyen jellegű károsodás következménye: az újbóli feltöltés után a korábbi akkumulátor-kapacitásnak már csak a töredéke észlelhető, vagy a cellák között keletkezett rövidzárlat miatt az akkumulátor teljesen tönkremegy.
 

Hogyan ellenőrizhető az akkumulátor töltöttségi állapota?


Az akkumulátor töltöttségi állapotát savmérővel vagy zárt rendszerű akkumulátor esetén pontos fezsültségi mérések után tudjuk megállapítani.

Savmérővel végzett töltöttségi szintmérés 25°C-on, eredmények kiértékelése
Teljesen feltöltött akkumulátor 1,28 kg/l Savsűrűség
Félig feltöltött akkumulátor 1,20 kg/l Savsűrűség
Üres akkumulátor 1,10 kg/l Savsűrűség

 

Feszültségméréssel végzett töltöttségi szintmérés, 25°C-on, eredmények kiértékelése
Teljesen feltöltött akkumulátor 12,7 Volt (100%)
Félig feltöltött akkumulátor 12,3 Volt ( 50%)
1 töltött akkumulátor 12,1 Volt ( 25%)
Teljesen lemerült akkumulátor 10,0 Volt alatt

 

A 24V-os berendezésekkel végzett mérések esetén az értékek dupláját kell alapul venni! Pontos adatok nyerése érdekében az akkumulátort egy ideig ne használjuk, ez 10-12 órát jelent!

 

Árak és vásárlás

 

 

Hasznos kiegészítő


Minn-Kota Power Center
Praktikus és elegáns áramellátó egység külső motorosokhoz, halradarokhoz vagy különböző fogyasztók ellátására. A doboz ideális kisebb csónakokhoz, ahol az akkumulátor nincs fixen beépítve. A praktikus hord fülekkel ellátott akkumulátordobozon megtalálható a töltöttség kijelzője, a külső saruk, szárnyas anyákkal, hogy a külsőmotorosokat könnyebben csatlakoztathassuk. Ez a csatlakozó 60A-s biztosítással rendelkezik, továbbá két további, 10A-s csatlakozóval halradar, 55Watt-os fényszóró stb. csatlakoztatására. Mindkét biztosítékdobozon a külső billenő kapcsolóval helyreállíthatjuk az áramkört.

A doboz belső méretei:
Hossz x Szél x Magasság 340x180x225mm.

 

Árak és vásárlás